Inclusieve zorg vraagt kennis van de ander
Bij inclusief werken is het belangrijk om de ander te leren kennen. Dit helpt om goede zorg te bieden. Ieder mens is uniek en kijkt anders naar de wereld.
Culturele aspecten
Mensen begroeten elkaar bijvoorbeeld op verschillende manieren. De een geeft een hand, de ander een kus op het voorhoofd. Als zorgverlener probeer je aan te sluiten bij wat de ander gewend is. Maar hoe leer je dit perspectief echt kennen?
'Mensen denken door mijn uiterlijk dat ik hindoestaans ben. Dat ik geen rund eet. Maar ik ben christelijk en ik eet al het vlees. Er zijn ook verschillen binnen de groep, daar moet je je bewust van zijn als zorgverlener. Je moet niet iedereen over één kam scheren.'
Basiskennis
Je kunt en hoeft niet alles te weten over verschillende culturen. Het is goed om te weten dat er binnen culturen vaak meer verschillen zijn dan tussen culturen. Dé Nederlander of dé verzorgende bestaat bijvoorbeeld niet. Ieder mens is anders.
Om iemand goed te begrijpen, kan het wel helpen om basiskennis te hebben over onderwerpen waar mensen verschillend over kunnen denken. Denk aan grote gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind, ziekte of overlijden. Mensen houden dan vaak vast aan het bekende, zoals culturele gewoonten.
Maar let op: vraag altijd hoe iets voor jouw cliënt is. Behoeften zijn namelijk niet voor iedereen in een cultuur hetzelfde.