Wlz-zorg aanvragen en organiseren
Hoe vraagt u zorg vanuit de Wet langdurige zorg aan? U vindt hier informatie voor mensen die Wlz-zorg nodig hebben, en hun naasten en/of vertegenwoordiger.
In het kort
- Wlz-zorg vraagt u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
- Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u een indicatie. Dat is een brief waarin staat dat u recht heeft op Wlz-zorg.
- Het zorgkantoor in uw regio kan u helpen de Wlz-zorg te organiseren. Of uw zorgaanbieder, als u die al heeft.
Wlz-zorg aanvragen
Het is belangrijk dat u zelf Wlz-zorg wilt aanvragen. Want:
- Een Wlz-indicatie is levenslang geldig. U kunt na toekenning van de indicatie niet 'terug' naar langdurige zorg via uw gemeente of zorgverzekeraar. Tenzij uw situatie zo verbetert dat u niet meer aan de criteria voldoet.
- U betaalt een eigen bijdrage voor Wlz-zorg. Ook als u Wlz-zorg thuis krijgt. Deze eigen bijdrage is hoger dan wat u betaalt voor zorg thuis vanuit de gemeente of zorgverzekeraar.
U moet daarom zelf de aanvraag ondertekenen of iemand machtigen die de aanvraag voor u doet.
Voor naasten en vertegenwoordigers
Kan de persoon niet zelf tekenen? Of heeft een minderjarige Wlz-zorg nodig? Kijk dan onder 'Aanvraag door wettelijk vertegenwoordiger'.
Wie mag de aanvraag ondertekenen?
Hulp bij de aanvraag
U kunt gratis hulp krijgen bij de aanvraag van een cliëntondersteuner. Meestal is dat een cliëntondersteuner vanuit de Wmo. In sommige regio's bieden Wlz-cliëntondersteuners deze hulp. U kunt dit navragen bij het zorgkantoor in uw regio.
Behandeling van de aanvraag
Het CIZ beslist in principe binnen 6 weken op de aanvraag. Op de website van het CIZ staat hoe de procedure verloopt.
Indicatie met terugwerkende kracht
Soms is een opname al noodzakelijk voordat het indicatiebesluit er is. Bijvoorbeeld als uw gezondheid plotseling sterk verandert of als uw mantelzorg wegvalt.
In die bijzondere omstandigheden kan het CIZ een indicatiebesluit afgeven met een terugwerkende kracht van maximaal 2 weken. Uw zorg wordt dan vanaf 2 weken vóór de ingangsdatum van het besluit vanuit de Wlz betaald. Dit kan alleen als u met spoed bent opgenomen in een zorginstelling. Als u de zorg thuis krijgt, kan de Wlz-indicatie niet met terugwerkende kracht ingaan.
De zorg organiseren
Heeft u een Wlz-indicatie gekregen? in deze brief staat ook welk zorgprofiel het beste past bij uw situatie. In het zorgprofiel staat welke zorg mogelijk is.
Heeft u al een zorgaanbieder?
Dan regelt die aanbieder meestal de zorg.
Hulp van het zorgkantoor
Het zorgkantoor in uw regio kan helpen de zorg te organiseren. U kunt kiezen tussen zorg in natura en een pgb.
- Bij zorg in natura regelt een zorgaanbieder alles voor u. De zorgaanbieder heeft hiervoor een contract met het zorgkantoor.
- Bij een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt u een budget waarmee u zelf zorg kunt inkopen. Het zorgkantoor toetst of een pgb mogelijk is in uw situatie.