Wat als u er niet uitkomt - Wlz-zorg

Heeft u (of uw naaste) een indicatie voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? En lukt het niet om passende zorg te organiseren? Lees hier wat u kunt doen.

Hulp van een cliëntondersteuner Wlz

U kunt hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner met kennis van Wlz-zorg. 

Zorg organiseren: zorgkantoor

Het zorgkantoor in uw regio weet bij welke zorgaanbieders in de regio u terecht kunt. Ook als het gaat om specialistische zorg in complexe zorgsituaties.

Wachtlijst

Er kan een (lange) wachtlijst zijn bij de aanbieder van uw voorkeur. Het zorgkantoor bekijkt dan met u of er een andere geschikte plek is, of dat overbruggingszorg thuis mogelijk is.

Ongewild pgb

Soms is de overbruggingszorg alleen mogelijk met een persoonsgebonden budget (pgb). U bent dan zelf verantwoordelijk voor het inkopen van de zorg. Dit brengt werk en verantwoordelijkheden met zich mee. Bent u ongewild aangewezen op een pgb omdat passende zorg in natura (nog) niet beschikbaar is? Dan kan het zorgkantoor met u bekijken of ondersteuning bij het pgb-beheer mogelijk is.

Zorginhoudelijke expertise

Zorginhoudelijke expertise kan zowel binnen als buiten de eigen zorgaanbieder gevonden worden. Dat start bij het team rond de cliënt, zo nodig in overleg met een gedragswetenschapper. Ook kan expertise gevraagd worden bij een ander team of andere zorginstelling. Als de situatie niet verbetert, kan het CCE ingeschakeld worden.

CCE

Het CCE geeft advies aan zorgverleners bij onbegrepen gedrag van een cliënt. CCE staat voor: Centrum voor Consultatie en Expertise. Het CCE heeft expertise in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz.

Meestal vraagt de betrokken zorgaanbieder een consultatie aan. De cliënt of diens familie kan dat ook doen, maar het CCE adviseert alleen als er ook professionele zorgverleners betrokken zijn.

Meer informatie: website van het CCE.

Proces bij een dreigende crisis (gehandicaptenzorg)

1. Crisisregisseur

Een crisisregisseur stelt vast of er sprake is van een crisis. En wat de volgende stap is: inzet van een crisisondersteuningsteam of of opname op een crisisplek.

Meer informatie: Crisisregisseur

2. C.O.T.

Een crisis- en ondersteuningsteam (C.O.T.) biedt binnen 48 uur ondersteuning aan het begeleidingsteam, op de plek waar een cliënt woont. Thuis of in een zorginstelling . Het doel is om een crisisopname te voorkomen. C.O.T.'s zijn er voor de gehandicaptenzorg.

Meer informatie:

3. Crisisopname

De crisisregisseur bepaalt of een crisisopname mogelijk is. De regisseur weet waar crisisbedden beschikbaar zijn. Een crisisopname duurt maximaal 6 weken en kan één keer met 6 weken verlengd worden. Een crisisopname gebeurt in principe binnen 48 uur.

Geen passende plek gevonden

Als het niet lukt om een passende plek te vinden, spreken we van complexe casuïstiek. Zorgkantoren en zorgaanbieders zoeken dan samen naar een oplossing.

1. Regionale taskforce

In elke regio is hiervoor een regionale taskforce actief. In dit overleg komen zorgaanbieders en zorgkantoren bij elkaar om complexe casuïstiek in hun regio te bespreken en passende plekken te zoeken.

2. Landelijke taskforce

Is er regionaal geen passende plek te vinden? Dan kijken zorgkantoren en aanbieders door heel Nederland naar passende zorg.

3. Commissie Complexe Casuïstiek

Is er landelijk geen passende zorg gevonden? De Commissie Complexe Casuïstiek (CCC) beoordeelt dan of een maatwerkoplossing nodig is.

Maatwerkproces

Kenmerken van een maatwerkoplossing zijn:

  • De woonomgeving en het specialistisch zorgaanbod worden op maat gecreëerd voor een cliënt of een kleine groep cliënten.
  • De maatwerkoplossing is bedoeld om overplaatsingen te voorkomen, het gaat om een plek waar de cliënt in principe levenslang kan blijven.
  • Uitgangpunt is dat de cliënt een zo normaal mogelijk leven kan opbouwen.
  • Zo nodig wordt samengewerkt met andere zorgaanbieders of kenniscentra om het maatwerk te kunnen realiseren.

Wegwijzer complexe gehandicaptenzorg

De Wegwijzer complexe gehandicaptenzorg is een visueel overzicht van de mogelijkheden bij een complexe zorgvraag.