Aandacht voor diversiteit en inclusie in de langdurige zorg

Inclusie is een belangrijk uitgangspunt is de langdurige zorg en ondersteuning. Dit krijgt onder meer aandacht in de vorm van cultuursensitief of diversiteitssensitief werken. Hieronder staan voorbeelden van onderzoeken en activiteiten vanuit het ministerie van VWS.

Overzicht

Onderzoek naar gevolgen van niet-inclusieve zorg

Pharos heeft een kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar patronen in zorggebruik die kunnen duiden op een gebrek aan inclusieve zorg voor ouderen met een migratieachtergrond. Aanleiding waren twee moties van lid Sahla c.s.

De onderzoeksvragen zijn:

  • Hebben 55-plussers met een migratieachtergrond een hoger zorgzwaarteprofiel bij de eerste Wlz-indicatiestelling?
  • Maken 55-plussers met een migratieachtergrond vaker gebruik van een persoonsgebonden budget?
  • Ontvangen 55-plussers met een migratieachtergrond minder uren aan zorg dan 55-plussers zonder migratieachtergrond (bij dezelfde Wlz-indicatie)?

Dit is gecombineerd met een kwalitatief onderzoek en literatuurverkenning naar knelpunten in het Nederlandse zorgsysteem die het verlenen van inclusieve zorg belemmeren.

Onderzoeksrapportage: Hoe inclusief is de Nederlandse langdurige zorg voor mensen met een migratieachtergrond?

Onderzoek naar meerwaarde van inclusief werken

Amsterdam UMC en Movisie doen onderzoek naar werkplezier van zorgverleners en betrokkenheid van naasten bij aanbieders die inclusief/cultuursensitief werken. De eerste bevindingen duiden erop dat een inclusieve benadering niet alleen een veilige setting biedt voor cliënten waarin zij gezien en gehoord worden, maar ook voor professionals waardoor zij zich ‘thuis’ voelen en meer betrokken zijn.

Onderzoeksrapportage: Professionaliteit te allen tijde: kwalitatief onderzoek naar de meerwaarde van inclusieve en cultuursensitieve langdurige zorg.

Regionale lerende netwerken

Vilans organiseert lerende netwerken in drie regio’s met zorgaanbieders uit verschillende sectoren. In de netwerken wisselen zij kennis en ervaring uit rond het daadwerkelijk toepassen van diversiteits- en cultuursensitief werken.

Looptijd: 2024 tot en met 2026.

Ontwikkeling handreiking (sectoroverstijgend)

Pharos heeft bestaande handreikingen en tools op het gebied van cultuursensitief werken geïnventariseerd. Samen met mensen uit de praktijk worden generieke elementen uit deze handreikingen geïdentificeerd die voor alle sectoren werkzaam zijn.

Link: Handreiking inclusieve zorg.

Ouderen met een migratieachtergrond

NOOM inventariseert wie sleutelpersonen zijn, mensen met een migratieachtergrond die nieuwkomers helpen om de weg te vinden als bijvoorbeeld zorg nodig is. Zij vormen een brug tussen nieuwkomers en zorgaanbieders.

Kennisplatform Inclusief Samenleven onderzoekt hoe ontmoetingsplekken voor ouderen met een migratieachtergrond en (beginnende) dementie kunnen samenwerken met dementiezorg zoals de Alzheimer cafés.

Onderzoeksrapportage: Diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken en -activiteiten voor mensen met dementie

Vraagstukken rond autisme en inclusie

De VU gaat onderzoek doen naar vijf vraagstukken rond autisme en inclusie, waarbij intersectionaliteit (bv vrouwen met autisme en een migratieachtergrond) en de spanning tussen aanpassing aan de norm en jezelf kunnen zijn (bv bij camouflage van autistische kenmerken) centraal staan.

Looptijd: 2024 tot en met 2028.

Roze loper

De Roze Loper bevordert sociale acceptatie en inclusie van LHBTI’s in zorg- en welzijnsinstellingen.

Meer informatie over de Roze loper.

Zonder Stempel

Zonder Stempel zet zich in met en voor LHBTI personen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie over Zonder Stempel

Kamerbrieven

De algemene uitgangspunten voor cultuur- of diversiteitssensitief werken staan in twee kamerbrieven: