Woonvormen voor ouderen

Bij verschillende levensfases zijn vaak verschillende soorten woningen geschikt. Voor ouderen zijn meestal woningen geschikt waarin u makkelijk kunt bewegen, die niet al te veel onderhoud nodig hebben of waarin u gezelschap en hulp heeft.

1. Zelfstandig Wonen

Serviceflat

Een serviceflat lijkt op een gewone flat maar met extra voorzieningen. Er zijn bijvoorbeeld gemeenschappelijke recreatieruimtes en een maaltijdenservice.

Levensloopbestendige woningen

Ook wel levensloopgeschikte woningen genoemd. Dit zijn normale woningen die geschikt zijn voor ouderdom, beperkingen of ziekten. Denk bijvoorbeeld aan een gelijksvloerse woning met een inloopdouche, antislipvloer en brede deuren. 

Kangoeroewoningen

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen. Ze hebben ieder een eigen voordeur maar zijn wel verbonden met bijvoorbeeld een tussendeur of trap. Zo kunt u vlakbij uw naasten wonen.

Hofjes

Woonhofjes groeien weer in populariteit. Moderne woonhofjes bestaan vaak uit zelfstandige, levensloopbestendige woningen met een gedeelde tuin en soms ook een gedeelde binnenruimte. Bewoners doen samen activiteiten en helpen elkaar bij klusjes.
 

2. Eigen woonruimte met zorg op afroep

Zorgappartement

Een zorgappartement wordt ook wel een verzorgingshuis, bejaardenhuis of woonzorgcentrum genoemd. U kunt hier terecht als u (tijdelijk of permanent) niet meer zelfstandig kunt wonen. Hier kunt u medische zorg krijgen en hulp bij het wassen, aankleden, eten en het naar bed gaan. Soms kunt u ook alleen overdag komen en ’s avonds weer naar uw eigen huis.

Aanleunwoningen

Een aanleunwoning is een woning die aan een verzorgingshuis vastzit of er dichtbij staat. Deze is geschikt als u geen grote gezondheidsproblemen heeft en redelijk mobiel bent. U moet meestal wel bij de gemeente ingeschreven staan waar de aanleunwoning staat.

3. Wonen in een zorginstelling

Verpleeghuis

In een verpleeghuis krijgt u behandeling, verpleging, zorg en begeleiding. Een verpleeghuis is er voor mensen die intensieve zorg of zware medische behandelingen nodig hebben. U heeft dan ook een zorgindicatienodig om hier te wonen.

Kleinschalig wonen

Kleinschalige woningen staan meestal in een “gewone” wijk en bevatten een gedeelde keuken en woonkamer. Bewoners hebben meestal een eigen slaapkamer en badkamer. Sommige woonvormen richten zich op verschillende doelgroepen, andere op één doelgroep. Dit soort woningen zijn vaak geschikt voor bijvoorbeeld Alzheimer-patiënten.

Meer informatie over verschillende woonvormen vindt u op Woonz.nl