Hoe regelt u verpleging en verzorging voor uw kind?
Kinderen en jongeren kunnen om verschillende redenen verpleging en verzorging nodig hebben. De zorg kan op drie manieren georganiseerd en vergoed worden. De aard van de zorgvraag bepaalt hoe het voor uw kind geregeld is.
Wat is verpleging en verzorging thuis?
Het gaat hier om verpleging en verzorging buiten het ziekenhuis.
Verpleging bestaat uit medische handelingen, zoals wondverzorging, het toedienen van injecties, toediening van medicijnen en sondevoeding.
Bij verzorging gaat het bijvoorbeeld om hulp bij het aan- en uitkleden, het wassen en douchen, naar de wc gaan of verzorging van de huid.
De zorg kan thuis, op school, of in een kinderdagverblijf gegeven worden. Kinderpalliatieve zorg is ook mogelijk in een kinderhospice.
Hoe kunt u verpleging en verzorging thuis regelen?
Ga eerst na onder welke zorgwet de zorg voor uw kind valt. Verpleging en verzorging voor jeugd kan namelijk op drie manieren georganiseerd worden:
Wijkverpleging vanuit de zorgverzekering (Zvw). Dit heet medische kindzorg thuis.
Begeleiding bij verzorging via de gemeente (Jeugwet).
Verpleging en verzorging via het zorgkantoor (Wet langdurige zorg, Wlz).
De zorgvraag en situatie van uw kind bepaalt onder welke wet de zorg valt. U kunt dus niet zelf voor een van de vormen kiezen.
Hoe is het wettelijk geregeld?
Wlz-zorg is bedoeld voor mensen die levenslang behoefte hebben aan 24 uurszorg of voortdurend toezicht. Ook kinderen kunnen Wlz-zorg krijgen. Voorwaarden zijn:
Uw kind heeft een verstandelijke beperking, lichamelijke ziekte of beperking en/of een zintuiglijke handicap. Er is een diagnose van een arts of een gz-psycholoog.
Door de aandoening of ziekte moet er dag en nacht iemand bij uw kind in de buurt zijn. Als er niemand is, kan er iets ernstig misgaan.
Het is nu al duidelijk dat uw kind deze zorg het hele leven nodig heeft. Dus ook als hij of zij straks volwassen is, moet er altijd iemand in de buurt zijn. Anders gaat er iets ernstig mis.
Bij behoefte aan verpleging en verzorging hebben kinderen tot 18 jaar niet altijd toegang tot de Wlz. Heeft uw kind complexe lichamelijke problemen zonder verstandelijke beperking? Dan krijgt uw kind medische kindzorg vanuit de Zorgverzekeringswet (zie hieronder).
Heeft uw kind geen indicatie voor Wlz-zorg? Dan valt verpleging onder wijkverpleging (medische kindzorg thuis). Dit geldt voor de meeste kinderen die verpleging en verzorging nodig hebben.
Medische kindzorg thuis wordt geregeld vanuit de Zorgverzekeringswet. Vroeger werd dit intensieve kindzorg (IKZ) genoemd.
Het kind en het gezin leren ook zelf omgaan met complexe verpleegkundige handelingen (zoals beademing) en krijgen begeleiding bij de effecten hiervan op de ontwikkeling en opvoeding van het kind.
Uw kind krijgt palliatieve zorg bij een ziekte die de levensverwachting verkort of die levensbedreigend is. Deze zorg wordt vanuit de Wlz of de Zorgverzekeringswet betaald.
Sommige kinderen hebben extra hulp nodig om te leren zichzelf te verzorgen (douchen, aankleden, tandenpoetsen enzovoort). Zij krijgen begeleiding bij de persoonlijke verzorging. Het doel is dat ze het zelf leren te doen. Men noemt dit 'zelfredzaam'.
Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke of meervoudige beperking, moeilijk gedrag of autisme.
Dit wordt ook wel ‘begeleidende verzorging’ genoemd, of hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (adl). De gemeente is hiervoor verantwoordelijk.
Overleg dan met de betrokken arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. Deze zorgprofessionals bekijken met u onder welke wet en financiering de verpleging en verzorging valt.
U kunt ook bij het Juiste Loket terecht. Bijvoorbeeld met deze vragen:
U weet niet welk(e) instantie(s) verantwoordelijk is/zijn voor de persoonlijke verzorging, begeleiding en/of verpleging en hoe u dit vervolgens kunt regelen.
U vraagt zich af of voor de intensieve zorg een indicatie vanuit de Wlz mogelijk is.
Ouders, verzorgers en professionals kunnen hiervoor contact opnemen met het Juiste Loket.