Passend onderwijs en speciaal onderwijs

Heeft uw kind extra begeleiding op school nodig? Uw kind heeft recht op passend onderwijs. Passend onderwijs biedt de omgeving en begeleiding die uw kind nodig heeft.

Passend onderwijs vinden

De school waar u uw kind aanmeldt moet uw kind een passende onderwijsplek geven. Dit is vastgelegd in de zorgplicht.

Samen met u onderzoekt de school welke extra ondersteuning uw kind nodig heeft. Daarna bekijkt de school of het die ondersteuning zelf kan geven. Zo niet, dan zoekt de school een plek op een andere school.

Persoonlijk ontwikkelingsperspectief

Na toelating stelt de school in samenwerking met u en uw kind een persoonlijk ontwikkelingsperspectief op. Hierin staan afspraken over extra begeleiding. Informatie over het persoonlijk ontwikkelingsperspectief vindt u bij het Nederlands Jeugd Instituut.

Bent u het niet eens met het ontwikkelingsperspectief? En komt u er samen met de school niet uit?

Speciaal onderwijs

Heeft uw kind specialistische begeleiding nodig, die de gewone scholen niet kunnen bieden? Dan is er speciaal onderwijs.

Clusters

Het speciaal onderwijs bestaat uit 4 clusters:

  • Cluster 1: blinde, slechtziende leerlingen;
  • Cluster 2: dove, slechthorende leerlingen of met een taal-spraakontwikkelingsstoornis;
  • Cluster 3: lichamelijk gehandicapte en/of verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke leerlingen (somatisch);
  • Cluster 4: kinderen met psychische problemen en/of gedragsproblemen.

Cluster 3 en 4 scholen zijn onderdeel van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Cluster 1 en 2 zijn landelijk georganiseerd.

Meer informatie vindt u op Rijksoverheid.nl.

Beroepsonderwijs

Er zijn ook speciale scholingsinstituten die vakopleidingen bieden aan mensen met een beperking. Het UWV bepaalt of u zo'n speciale vakopleiding nodig heeft. U krijgt dan een indicatie ernstige scholingsbelemmeringen waarmee u speciaal beroepsonderwijs kunt volgen.

Opleidingsrichtingen

Er zijn opleidingen in verschillende richtingen. Bijvoorbeeld economisch-administratief, ICT, grafische techniek, zorg & welzijn of logistiek. Het diploma (of deelcertificaat) is officieel. Er zijn twee scholingsinstituten:

Op weg naar inclusief onderwijs

Het streven is dat in 2035 het onderwijs inclusief is. Jongeren met en zonder een extra onderwijsondersteuning gaan dan samen naar school. Dit vraagt onder meer om een betere verbinding en samenwerking tussen onderwijs en zorg. Zodat expertise vanuit zorg en jeugdhulp in de school beschikbaar is, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat. Iedere jongere moet dichtbij, met de kinderen uit de buurt, naar de school van zijn/haar keuze kunnen.

Zie hiervoor ook:

Meer informatie