Het wat en waarom van inclusieve zorg

Deze handreiking gaat over inclusief werken met aandacht voor cultuur. Inclusieve zorg houdt rekening met hoe verschillend mensen zijn. Je hebt aandacht voor de culturele achtergrond en wensen van je cliënt.

De basis van inclusieve zorg is de relatie

Voor inclusieve zorg is vertrouwen nodig. Gesprekstechnieken en behandelplannen werken namelijk alleen als het contact tussen jou als zorgverlener en je cliënt verbindend is.

Het is niet nieuw dat een goede band belangrijk is. Maar dit kan moeilijker lijken als iemand anders naar de wereld kijkt dan jij. Juist dan is het belangrijk om te weten hoe je aan de relatie met je cliënt kunt werken.

Hoe doe je dat?

Hoe zorg je dat je cliënt zich echt gehoord, gezien en begrepen voelt? Zie hiervoor de zes onderdelen op de startpagina van deze handreiking.

Wat is de culturele achtergrond?

Dat gaat bijvoorbeeld over:

  • Waar iemand woont
  • Wat iemand gelooft
  • Welke opleiding iemand heeft gevolgd
  • Hoeveel geld iemand heeft
  • Van wie iemand houdt

Verschillen kunnen namelijk invloed hebben op:

  • Iemands gezondheid.
  • De wensen die iemand heeft.
  • Hoe makkelijk iemand zorg kan krijgen.

Hier rekening mee houden is nodig om zorg te bieden die goed bij iemand past. Dat draagt bij aan betere zorg voor de cliënt. En maakt je werk ook leuker!

Rekening houden met cultuur

Cultuur gaat over dingen die mensen in een groep met elkaar delen. Dit kan gaan over eetgewoonten, kleding en taal. 

Cultuur gaat ook over dingen die je niet meteen ziet, maar die wel heel belangrijk zijn voor mensen. Zoals hoe mensen naar de wereld kijken. En wat zij normaal vinden. Wat je zegt en wat je niet zegt. Wat je doet of juist niet doet.

Ingrijpende gebeurtenissen

Bij grote gebeurtenissen zoals ziekte of overlijden, houden mensen vaak vast aan dingen die voor hen bekend zijn. Zoals culturele gewoonten. Daarom is het belangrijk dat je aandacht hebt voor cultuur.

Iedereen heeft eigen culturen

Cultuur is niet alleen iets van mensen met een migratieachtergrond. Iedereen heeft een eigen cultuur. Mensen uit Friesland kunnen verschillen van mensen uit Limburg. Ook zorgaanbieders hebben hun eigen cultuur. Culturen staan niet vast; ze kunnen veranderen.

Mensen horen vaak bij meer dan één cultuur. Zo kan iemand tegelijk een veganistische leefstijl hebben en bij de voetbalclubcultuur horen.

Rekening houden met cultuur, is bijvoorbeeld rekening houden met hoe de cliënt wil worden aangesproken. Of met wat iemand wil eten.

Verdiepende informatie