Het eerste deel van de verkenning (hoofdstukken 2 tot en met 7) beschrijft het landschap van groene zorgaanbieders. Een steekproef onder 51 aanbieders laat zien dat er vooral dagbestedingsactiviteiten wordt aangeboden, maar ook leren en ontwikkelen komen veel voor (in de vorm van individuele begeleiding). De doelgroepen zijn divers en beslaan het hele spectrum van het sociaal domein en
langdurige zorg.
Groene zorginitiatieven hebben vaak een mensgerichte visie met waarden als een respectvolle benadering, jezelf kunnen zijn en uitgaan van de mogelijkheden van cliënten. Er zijn verschillende brancheverenigingen en diverse keurmerken; een groot deel van de groene zorgaanbieders is hierbij aangesloten. Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en eventuele benodigde diploma’s
van de betrokken professionals.
Het tweede deel van het rapport (hoofdstukken 8 tot en met 11) gaat dieper in op de kenmerken die het groene zorgaanbod volgens verschillende onderzoeken zo aantrekkelijk maken. Samengevat zijn dat:
- De groene omgeving;
- Persoonsgerichte zorg in een sociale context;
- Interactie tussen mens en dier.
Ondanks diverse onderzoeken is het onderliggende werkingsmechanisme van groene zorg nog niet helder. Wel is bekend dat cliënten vooral de ruimte om zichzelf te zijn en de ‘gewone’ sociale dynamiek waarderen. Persoonsgerichte zorg in een sociale context is daarmee te zien als de kracht van groene zorg.
Om in deze verkenning consequent te kunnen kijken vanuit de behoefte aan persoonsgerichte zorg in een sociale dynamiek, wordt het sociocognitieve model geïntroduceerd. Dit is wetenschappelijke kennis over hoe sociale dieren (inclusief mensen) samenleven.
Kijkend vanuit dat perspectief wordt helder hoe het medisch model en de functionele cultuur ook aanwezig kunnen zijn in de groene zorg. De medicaliserende benadering kan zowel voorkomen in onderzoek naar groene zorg, als in de groene zorg zelf. Dit maakt groene zorg mogelijk kwetsbaar, omdat binnen het medisch model en de functionele cultuur de nadruk ligt op aanpassing van het individu, in plaats van jezelf zijn in een sociale context.
Het onderzoek betreft een verkenning, bedoeld om een eerste beeld te geven en aanknopingspunten te vinden voor eventuele verdieping in vervolgonderzoek.