Eindrapportage VWS traject intersectionaliteit

Beleidsmaatregelen kunnen verschillende uitwerkingen hebben in de praktijk. Beleid wordt ontwikkeld in een samenleving waar mensen ongelijkheid ervaren. Het beleid kan die ongelijkheid (bedoeld of onbedoeld) vergroten, of juist ontwikkeld worden om ongelijkheid tegen te gaan of te verkleinen. Dan is kennis en inzicht van belang over die ongelijkheid, maar is het ook nodig om te kunnen analyseren hoe die ongelijkheid uitwerkt in de praktijk. Hier kan intersectionaliteit een belangrijke meerwaarde aan leveren.

In deze eindrapportage doet ECHO verslag van een opdracht voor het Ministerie van VWS voor het onderzoeken, uitvoeren en coördineren van een traject rond intersectionaliteit in de langdurige zorg. Dit traject omvat de volgende elementen:

  1. Literatuurstudie intersectionality based policy analysis t.a.v. zorg en welzijn, inclusief een toegankelijke samenvatting van bevindingen.
  2. Verkenning goede voorbeelden en praktische handvatten voor beleidsmedewerkers t.a.v. diversiteit en intersectionaliteit onder doelgroepen van beleid .
  3. Reflectie met ervaringsdeskundigen en beleidsmedewerkers van VWS t.a.v. de bevindingen en bruikbaarheid daarvan voor beleidsontwikkeling in de langdurige zorg.